DIY: Regulujący krem do cery mieszanej {EcoSpa}

/
0 Comments
Moi Drodzy!

Od nowego roku formuła postów DIY nieco się zmieni - postanowiłam zrezygnować z krótkiej recenzji, w zamian otrzymacie niewielkie podsumowanie z wypunktowanymi właściwościami. Mam nadzieję, że taka forma przypadnie Wam do gustu, a mi pozwoli zwiększyć częstotliwość dodawania wpisów tego typu :)

Dziś przepis na krem do twarzy, który zrobiłam dla mojej czarnoskórej koleżanki. Jest ona posiadaczką cery mieszanej ze skłonnością do wyprysków. Zależało jej też na składniku, który będzie działał antybakteryjnie i lekko rozjaśni przebarwienia. Starałam się dobrać składniki tak, by jak najlepiej sprawdziły się w pielęgnacji jej cery.





Faza tłuszczowa/Fat phase

Olej z nasion czerwonej maliny/Red raspberry seed oil 5,75 g

Faza wodna/Water phase

Woda/Water 28,76 g
Eco-Konserwant proszek/Powdered eco-preservative 1,15 g

Faza dodatków/Additives phase

Potrójny kwas hialuronowy 1,5% roztwór/1,5% Hyaluronic acid solution (triple) 5,75 g
Vit B3 - Niacynamid/Vit B3 1,73 g
Ekstrakt z jabłka EKOLOGICZNY /Organic apple extract 2,88 g

Utensylia/Utensils

2 x zlewka szklana (min. 100 ml)/2 x glass beaker (min. 100 ml)
waga elektroniczna/electronic scale
mieszadło/stirrer
alkohol (do dezynfekowania powierzchni)/alcohol (to disinfect surfaces)
opakowanie min. 60 ml/min. 60 ml packaging (jar)
garnek do kąpieli wodnej/water bath pot

Przed przystąpieniem do pracy należy dokładnie umyć i zdezynfekować wszystkie narzędzia i powierzchnie./Before starting work, thoroughly wash and disinfect all tools and surfaces.



1. Do zlewki I dodajemy wszystkie składniki fazy tłuszczowej.\Add all fat phase ingredients into beaker I.
2. Do zlewki II dodajemy wszystkie składniki fazy wodnej.\Add all water phase ingredients into beaker II.
3. Obie zlewki wkładamy do kąpieli wodnej i czekamy do momentu rozpuszczenia składników fazy tłuszczowej.\ Put both beakers into water bath and wait until the dissolution of the components of the fat phase.
4. Przelewamy fazę tłuszczową do fazy wodnej i mieszamy.\Pour the fat phase to the aqueous phase and mix the emulsion.
5. Zostawiamy emulsję do stężenia.\Leave the emulsion to coagulation.
6. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, możemy dodać składniki fazy dodatków. Dokładnie mieszamy.\When it reaches room temperature, add additives phase components. Mix thoroughly
7. Kosmetyk przekładamy do wcześniej przygotowanego opakowania i cieszymy się naszym ekologicznym i skutecznym kremem :)\Transfer product into a previously prepared jar and enjoy your own ecological and effective cream :)


Właściwości kremu:

- doskonałe działanie nawilżające i emoliacyjne (Olivem 1000, Masło karite, Olej z pestek malin, Kwas hialuronowy 1,5%, Ekstrakt z jabłek)
- właściwości przeciwzapalne (Olej z pestek malin, Vit B3)
- delikatny filtr UV (Masło karite, Olej z pestek malin)
- działanie antyoksydacyjne (Olej z pestek malin, Kwas hialuronowy 1,5%, Vit B3, Ekstrakt z jabłek)
- wspomaganie procesu gojenia się skóry (Olej z pestek malin, Kwas hialuronowy 1,5%)
- rozjaśnienie przebarwień (Olej z pestek malin, Vit B3)

Produkt posiada bardzo lekką, gładką konsystencję, ekspresowo się wchłania. Charity, bo tak ma na imię koleżanka, stosuje go z powodzeniem pod makijaż, skóra nie świeci się i nie przetłuszcza tak szybko.

Properties:

- Excellent moisturizing and emollient properties (Olivem 1000, shea butter, raspberry seed oil, hyaluronic acid, apple extract)
- Anti-inflammatory properties (raspberry seed oil, Vit B3)
- Gentle UV filter (shea butter, raspberry seed oil)
- Antioxidant (raspberry seed oil, hyaluronic acid, Vit B3, apple extract)
- Supports the healing process of the skin (raspberry seed oil, hyaluronic acid)
- Lighten hyperpigmentation (raspberry seed oil, Vit B3)



You may also like

Brak komentarzy: