Przetestuj pół-produkt! Olej jojoba (złoty) EKOLOGICZNY

/
0 Comments
Moi Drodzy!

Dziś kolejna odsłona zabawy z ecospa.pl :)
Tym razem kilka słów o... Oleju jojoba (złotym) zimnotłoczonym. To kolejny, po kokosowym, olej, który po prostu trzeba mieć. Dlaczego? O tym za chwilę :)




Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony o bardzo wysokiej zgodności biologicznej ze skórą, jest łatwo wchłaniany przez skórę i włosy - odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza.

Jojoba (czytaj: hohoba) jest ciekłym woskiem otrzymywanym z nasion krzewu o tej samej nazwie. Krzew ten osiąga wysokość 1 – 2 metry, ma rozłożystą i gęstą koronę, niewielkie, grube liście, rośnie na terenach pustynnych i półpustynnych.

Otrzymywany jest w 100% z nasion jojoby, z pierwszego tłoczenia na zimno. Nie jest odbarwiany i deodoryzowany (pozbawiany zapachu), natomiast jest pasteryzowany i filtrowany by w ten sposób zapobiec rozwojowi bakterii.

Może być używany do pielęgnacji skóry wrażliwej. Jojoba pomaga w leczeniu zapaleń skóry, np. łuszczycy. Pomaga przy leczeniu trądziku. Zawiera kwas mirystynowy, skuteczny na zapalenie stawów oraz reumatyzm.



KOLOR: Jasnożółty do bezbarwnego
KONSYSTENCJA: płynna
TERMIN WAŻNOŚCI: 2-4 lata od daty pozyskania
ZAPACH: bezzapachowy

Olej jojoba zawiera niewiele trójglicerydów. Składa się głównie z nasyconych i nienasyconych alkoholi i kwasów tłuszczowych. To, czym się wyróżnia, to wysoka zawartość witamin: A (wspomaganie naturalnego funkcjonowania skóry) E (przyspiesza regenerację skóry i ma właściwości antyoksydacyjne), F (pobudza funkcje całego układu odpornościowego) . Ponieważ krzewy jojoba rosną z dala od centrów przemysłowych, olej jojoba charakteryzuje się idealną wprost czystością.


Budowa oleju jojoba zbliżona jest do sebum - ma więc niespotykaną wręcz zgodność z ludzką skórą. Olej jojoba może pełnić funkcję odpowiednika ludzkiego łoju, w następstwie czego jest idealny do skór suchych, dojrzałych. Ale nie tylko - dla skór łojotokowych, tłustych jojoba pełni funkcję "hamulca": reguluje wydzielanie sebum, łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację komórek. Olej ten jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze 3-4.

Do czego można używać oleju jojoba?

- do wszelkiego rodzaju kosmetyków do twarzy
- do produktów do demakijażu (jak np. TEN płyn dwufazowy, prawdziwy hit :) 
- jako baza perfum
- do masażu
- do pielęgnacji włosów

Wasze propozycje:

- do pielęgnacji delikatnej skóry dziecka
- leczy łojotkowe zmiany skórne
- do kul do kąpieli
- w metodzie OCM
- w produkcji pomadek i balsamów o ust
- idealny w walce z łupieżem, egzemą i łuszczycą
- zmiękcza suche skórki wokół paznokci
- jako naturalny "konserwant" - po dodaniu do olejów, przedłuża ich termin przydatności
- do peelingu do ust
- do domowych maseczek

Podobnie jak w poprzednim wpisie, czekam na Wasze propozycje, spośród których wylosuję trzech szczęśliwców, którzy otrzymają od EcoSpa.pl po buteleczce tego cudownego oleju :)





Zapraszam do zabawy! :)

Przy okazji poniżej znajdziecie listę osób, które otrzymają Olej kokosowy ze świeżego miąższu:

Aga Nata Mi
Ecoholist
Wiedźma

Proszę o przesłanie danych teleadresowych na kosmetyka.smykusmyka@gmail.com



You may also like

Brak komentarzy: