Olej kokosowy ze świeżego miąższu (EKOLOGICZNY) i nowa akcja: przetestuj pół-produkt!

/
0 Comments
Kochani!

Przychodzę dziś do Was z nową akcją :)
Mianowicie, wraz ze sklepem ecospa.pl postanowiliśmy odrobinę przybliżyć Wam kilka podstawowych surowców kosmetycznych. Będę starała się przystępnie, w miarę krótko opisać Wam konkretny produkt i dam znać, do czego można go wykorzystać. I co, podoba się? No to jedziemy!

Dziś na tapecie znany chyba wszystkim - Olej kokosowy :)
Ale nie byle jaki olej kokosowy. Przedstawiam Wam Ekologiczny Olej kokosowy ze świeżego miąższu.


Zanim jednak przejdę do clou (czyli powyższego cuda), kilka słów o ecospa.pl w ogóle:

Kilkaset surowców z całego świata, w tym wiele z upraw ekologicznych lub pochodzących ze sprawiedliwego handlu.  Znajdziesz u nas nie tylko półprodukty, surowce i składniki do kosmetyków, ale również akcesoria, receptury i inspiracje do zrobienia własnych, naturalnych kosmetyków oraz zabiegów SPA.

Firma ECOSPA powstała w 2006 roku. Zaistnieliśmy w internecie jako jedna z pierwszych polskich marek oferujących składniki i akcesoria do kosmetyki naturalnej. ECOSPA to jednak nie tylko surowce.

Naszą misją jest propagowanie świadomej i naturalnej pielęgnacji ciała. Dzięki recepturom, opisom i artykułom napisanym przez profesjonalistów poznasz skład i funkcje kosmetyków, zasady ich stosowania oraz mechanizmy funkcjonowania skóry. W ten sposób lepiej i skuteczniej będziesz dbać o siebie i bliskich.

Jeśli chodzi o mnie, z firmą ecospa.pl zetknęłam się na samym początku jej działalności. Wówczas nie miałam jeszcze pojęcia o tworzeniu kosmetyków w domowym zaciszu. Trafiłam tam w poszukiwaniu... bazy mydlanej :) Wspólnie z Mamą chciałyśmy samodzielnie przygotować prezenty dla rodziny - padło na mydła glicerynowe. Kupiłam i... zapomniałam. Chwilę później zmieniłam pracę, zajęłam się zawodowo... surowcami chemicznymi :) Zaczęłam zgłębiać temat, w końcu próbować samodzielnie coś tworzyć. Jeszcze później zaszłam w ciążę :) Dość ciężko ją znosiłam, więc już od 4-tego miesiąca mogłam całkowicie poświęcić się zgłębianiu tajemnic kosmetyków samorobionych. Tak też powstał blog. A ja zostałam wierna ecospa.pl :) {A w tajemnicy powiem Wam, że - wiedziona sentymentem i ogólną sympatią do marki - składałam tam nawet CV ;) Niestety, nie udało się, acz nadal pracuję w branży ;)}

To taka krótka historia i ecospa.pl, i moja - w pigułce :)

Wracając jednak do meritum, czyli do Oleju kokosowego ze świeżego miąższu - EKOLOGICZNEGO: poniżej znajdziecie kilka informacji o surowcu:

Olej kokosowy otrzymywany jest z miąższu owoców (orzechów) palmy kokosowej. Drzewo to powszechnie występuje w tropikalnych regionach świata. Olej znajdujący się w naszej ofercie pochodzi z ekologicznej uprawy ze Sri Lanki. Olej ten został wyprodukowany zgodnie z regulacjami UE dotyczącymi produkcji ekologicznej (EEC No 2092/91 of 24 June 1991) i posiada europejski certyfikat "Organic Farming". Oznacza to m.in., że został tłoczony ze świeżo zebranych orzechów bez poprzedniego suszenia, bez użycia środków chemicznych i wysokiej temperatury.

Metoda wet-milling:

Miąższ świeżych orzechów jest mielony.
W wyniku tłoczenia (na zimno) zmielonego miąższu otrzymywane jest mleko kokosowe.
Następnie olej kokosowy jest oddzielany od wody jedną z dwóch metod: fermentacją  lub wirówką rotacyjną.
Tą metodą otrzymywany jest bardzo wysokiej jakości olej kokosowy.  Posiada on naturalny kokosowy zapach nieporównywalnie lepszy od oleju kokosowego tłoczonego z kopry (suchego miąższu).  Posiada bardzo wysoką zawartość kwasu laurynowego, 50 - 57 %.  Większość olejów kokosowych ma zawartość 46 - 49 % kwasu laurynowego, a niektóre tylko 42%.  Olej kokosowy zawiera również kwasy nasycone stearynowy i palmitynowy oraz kwasy kaprynowy i kapronowy.  Ma wysoką zawartość witaminy E.


O oleju kokosowym pisali już chyba wszyscy, od wikipedii, poprzez gros pomniejszych blogerek na... Fashionelce kończąc :) Nic dziwnego, to bardzo uniwersalny produkt - doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów (o czym szerzej poczytacie u włosomaniaczek), można go z powodzeniem stosować jako balasm, a nawet smażyć na nim. Jednakże olej kokosowy ze świeżego miąższu nie jest tym pospolitym produktem, który stał się ogólnodostępny i można go nabyć właściwie wszędzie. Olej, który chcę Wam przedstawić, jest nie tylko otrzymywany w szczególny sposób (informacja kilka akapitów wyżej), ale wyróżnia się też składem i... zapachem.  


KOLOR: Biały
KONSYSTENCJA: Zbita, maślana, bardzo szybko rozpuszcza się pod wpływem ciepłoty ciała


TERMIN WAŻNOŚCI: 2 lata od daty produkcji
TEMPERATURA TOPNIENIA: 20-28 stopni
ZAPACH: W przeciwieństwie do ogólnodostępnych olejów rafinowanych bądź olejów zimnotłoczonych z kopry, olej kokosowy zimnotłoczony ze świeżego miąższu posiada bardzo przyjemny, delikatny zapach kokosa, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako balsam do ciała :)


W składzie posiada około 98% kwasów nienasyconych, w tym 50-57% kwasu laurynowego! Zawiera witaminy z grupy B a także witaminę C i E oraz kwas foliowy. Znajdują się w nim również minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor czy cynk. Olej ten działa leczniczo w przypadku stanów zapalnych skóry, egzemy, wyprysków i trądziku (choć nie zawsze - jest to olej komedogenny).

Do czego można używać oleju kokosowego z miąższu?

- samodzielnie jako balsam do ciała
- do olejowania włosów (choć tu powinny wypowiedzieć się specjalistki od włosów :) )
- do masażu (w tym celu sprawdzi się doskonale, łatwo nabrać go na dłoń, pod wpływem ciepła zmienia stan na ciekły)
- do różnego rodzaju formulacji kosmetycznych: idealny do balsamów do ciała w formie twardej (kostki), maseł do ciała, scrubów, kul kąpielowych
- idealny do tworzenia świec do masażu!
- jako pasta do mycia zębów (tak, tak ;) )

Wasze propozycje:

- jako lubrykant
- jako genialny nośnik zapachów
- jako lekarstwo na podrażnienia, oparzenia skóry oraz wysypkę. Leczy też grzybice stóp
- jako naturalny olej do pielęgnacji skóry dziecka
- do demakijażu
- solo, jako krem do twarzy i jako baza do peelingu w kostce
- jako krem łagodzący po goleniu/depilacji
- do pomadek w sztyfcie
- do perfum w kremie
- jako baza do dezodorantu
- do łagodzenia poparzeń słonecznych
- sprawdzi się jako błyszczyk do ust
- do smarowania skóry z rozstępami
- idealny do wyrabiania mydeł ługowych (metodą na zimno)
- jako odżywka do brwi i rzęs
- jako baza maceratów
- do usuwania garbników z zębów (olej zmieszany z węglem aktywnym)
- do leczenia zakażeń grzybiczych i prewencyjnie przy antybiotykoterapii
- jako maść do podrażnionych sutków
- jako pasta do butów (!) :)


Kochani, a teraz coś dla Was :) Spośród osób, które w komentarzach pod tym postem napiszą mi do czego można jeszcze wykorzystać olej kokosowy (uzupełnię post o te odpowiedzi), rozlosuję trzy opakowania Oleju kokosowego ze świeżego miąższu - EKOLOGICZNEGO. Akcja trwa do 10.11.2014 do godziny 23:59 :) Warto też śledzić bloga, ponieważ będę miała dla Was jeszcze cztery posty produktowe, a - prawdopodobnie - w niedalekiej przyszłości, stanie się to stałym punktem programu :)




Zapraszam do zabawy!



You may also like

Brak komentarzy: