DIY: Krem na noc do cery dojrzałej {EcoSpa} i {BliskoNatury}

/
0 Comments
Kochani!

Kosmetyki DIY naprawdę działają. Moja Mama całkowicie zrezygnowała z kupnych specyfików i co jakiś czas dostaję od niej telefon, że trzeba dorobić kremu/serum/balsamu. Powiem Wam, że to dla mnie duże zaskoczenie - moja Mama jest osobą wyjątkowo sceptyczną, stosuje produkty wysokopółkowe, które niejednokrotnie kosztują krocie. Fakt, że przerzuciła się na moje kosmetyki musi świadczyć o tym, że naprawdę dają rezultaty. I to bardzo widoczne. Ba! Dotychczas Mamcia traktowała pielęgnację raczej po macoszemu, na zasadzie "jak mi się przypomni, to się posmaruję" :) Dziś ma całą gamę kosmetyków do twarzy, które dla niej stworzyłam: Krem na noc, Krem na dzień, Serum na żelu hialuronowym... I, sądząc po częstotliwości "Córciu, zrób mi kremik", stosuje produkty regularnie. Poniżej przedstawiam Wam przepis na krem do twarzy, hit mojej Mamy. Jako, że jesteście ze mną od lat i czytacie mnie regularnie, postanowiłam podzielić się z Wami moją tajemnicą ;) Choć, sądząc po efektach, jakie daje stworzona przeze mnie gama do cery dojrzałej, powinnam sprzedać recepturę jakiejś firmie kosmetycznej i wylegiwać się teraz na plaży w Bali ;)
Ale. Dość żartów, przejdźmy do konkretów ;)





 





Faza Olejowa

Emulsan 7,7 g (8 ml)

Faza wodna

Woda 31,63 g

Faza dodatków


Dodatkowo będą Wam potrzebne:

 - dwie szklane zlewki o pojemności 250 ml
- mieszadło
- patyczek stomatologiczny lub inna szpatułka do przełożenia kremu
- waga elektroniczna
- garnek do kąpieli wodnej
- alkohol do zdezynfekowania powierzchni i utensyliów
- opakowanie na krem




Emulsan - Forma pastylek tworzących mętną ciecz.
Zalecana koncentracja w produkcie: 3-8%
Stosuje się go do uzyskania emulsji: woda w oleju. 
Jest to bardzo łagodny emulgator, nie powodujący alergii oraz będący bardzo dobrym składnikiem nawilżającym. Stosuje się go w kremach do cery wrażliwej, alergicznej, starzejącej się.
Roślinny emulgator. Używany w przemyśle kosmetycznym i spożywczym

Olej z pestek granatu zimnotłoczony i nierafinowany.  Posiada działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Polecany do skóry dojrzałej jak i trądzikowej.

Pierwsze wzmianki o leczniczych zastosowaniach owoców granatowca właściwego pochodzą sprzed ponad 3 500 lat i co najmniej tak długo granat jest obecny w wielu kulturach jako symbol płodności i odradzania. Ponoć swoją urodę zawdzięczała mu po części Kleopatra, a według wielu biblistów to właśnie granat, a nie jabłko, był zakazanym rajskim owocem. Jeśli faktycznie tak było - można Ewę zrozumieć: wśród owoców nie ma on sobie równych pod względem odżywczych i leczniczych właściwości.

Olej z pestek arbuza ze względu na lekkość, zdoloności nawilżania oraz dużą odporność na jełczenie jest szczególnie polecany i stosowany w produktach dziecięcych. W przeciwieństwie do olejów mineralnych nie tworzy okluzji ciągłej dzięki czemu skóra może prawidłowo funkcjonować i nie dochodzi do jej przesuszenia.

Zawartość Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych pomaga utrzymać i przywrócić skórze elastyczność. Można go stosować do każdego rodzaju skóry, suchej ale również i tłustej, dojrzałej a nawet jako emolient w preparatach do cery trądzikowej. Olej będzie również doskonałym dodatkiem kondycjonującym do włosów.

Żel aloesowy:

- Koi
- Nawilża
- Regeneruje podrażnioną skórę
- Przynosi ulgę w przypadku poparzeń słonecznych
- Łagodzi podrażnienia po depilacji

Nadaje się przygotowywania kosmetyków oraz do bezpośredniej aplikacji na skórę.

Ekstrakt wodno-glicerynowy z wąkroty azjatyckiej (centelli azjatyckiej) rośliny pochodzącej z terenów południowo-wchodniej Azji. Występuje również we wschodnich obszarach obu Ameryk. Ekstrakt jest pozyskiwany z zielonych liści rośliny, z ekologicznej uprawy.

Wąkrota azjatycka ceniona jest przede wszystkim za znajdujące się w niej saponiny triterpenowe oraz triterpenowe geniny. Ponadto zawiera flawonoidy, fitosterole (β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol) oraz taniny.

Badania kliniczne na 80 probantach polegające na miejscowej aplikacji 3 razy dziennie potwierdziły poprawę wytrzymałości naczyń krwionośnych. W innych badaniach stwierdzono również poprawę mikrokrążenia oraz pozytywny wpływ na poziom mukopolisacharydów, które m.in. utrzymują integralność naczyniową (brak integralności prowadzi do żylaków).

Działanie kosmetyczne wąkroty azjatyckiej wykazano również w emulsjach do skóry zniszczonej i spierzchniętej. Kilkuprocentowy udział ekstraktu działał wygładzająco, oczyszczająco, łagodząco

Niacynamid to aktywna postać witaminy B3, która pełni ważną rolę w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych. Jako związek stosowany w kosmetyce jest bezpieczny i hipoalergiczny, a jego skuteczność została potwierdzona licznymi badaniami.

Niacynamid przede wszystkim poprawia wygląd cery dojrzałej i starzejącej się. Stymuluje syntezę kolagenu i ceramidów, które stanowią podstawowy składnik cementu międzykomórkowego, zapewniającego integralność bariery skórnej, oraz hamują przezskórną ucieczkę wody.

Już po 8 tygodniach aplikacji w stężeniu 4% zauważalna jest redukcja głębokich zmarszczek, bruzd oraz poprawa elastyczności skóry. Niacynamid hamuje także proces fotostarzenia i rozjaśnia przebarwienia.

Niacynamid poprawia ukrwienie skóry, działa przeciwzapalnie i zmniejsza ilość produkowanego łoju. Już po 2 tygodniach terapii 2% niacynamidem dochodzi do poprawy wyglądu cery dotkniętej trądzikiem zwyczajnym.



Do zlewki I dodajemy nasze składniki  fazy tłuszczowej.

Do zlewki II dodajemy nasze składniki fazy wodnej.

Obie zlewki wkładamy do kąpieli wodnej i czekamy do momentu rozpuszczenia tłuszczów. Następnie przelewamy fazę tłuszczową do fazy wodnej. Emulsan działa natychmiastowo i sprawia, że fazy łączą się od razu tworząc galaretowatą emulsję. Niemniej jednak, przed dodaniem składników fazy dodatków musimy odczekać, aż emulsja uzyska temperaturę pokojową. Wówczas dodajemy do niej żel aloesowy, niacynamid i ekstrakt z wąkroty, należy produkt dokładnie wymieszać.

Emulgator sprawia, że nasz kosmetyk ma bardzo przyjemną, zbitą konsystencję. Duża zawartość żelu aloesowego sprawia, że produkt nie jest bardzo tłusty, jednak doskonale nawilża skórę.

Warto też wspomnieć, że emulsan sprawia, że nasz krem ma piękną, śnieżnobiałą barwę.





Powiem tak - odkąd moja Mama zaczęła stosować kosmetyki, które dla niej robię, jej cera nabrała blasku, jest gładsza, wygląda zdrowiej. Ona sama również zauważyła rezultaty, z kremów jest tak bardzo zadowolona, że zamawia identyczne dla swoich koleżanek na imieniny czy urodziny.

Przypominam też o trwającym konkursie :)






You may also like

Brak komentarzy: