DIY: Tymonkowy balsam :)

/
3 Comments
Kochani, dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bogaty balsam do ciała dla dzieci. Mój 1,5 roczny synek nabawił się ostatnio, prawdopodobnie z powodu zmiany proszku do prania, uczulenia na nóżkach. Stały się szorstkie, pojawiły się strupki, bo Tymon nieustannie się drapał. 

Postanowiłam więc stworzyć kosmetyk, który pomoże zregenerować się skórze dziecka, ale też bardzo mocno ją nawilży i natłuści.

Zapraszam do zapoznania się z recepturą :)







Jak widzicie na powyższym "obrazku", skład jest bogaty :) Cóż, na dziecku się nie oszczędza :)

Faza tłuszczowa:

Olivem 1000: 15 g
Masło kakaowe: 16 g
Olej Monoi (Monoi de Tahiti): 14 g
Masło karite (shea) FAIR TRADE i EKO: 15 g
Olej śliwkowy zimnotłoczony: 16 g

Faza wodna:

Hydrolat z werbeny EKOLOGICZNY: 163 g
Prowitamina B5 - D-pantenol 75%: 2,5 g
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate): 2,5 g

Faza dodatków:

Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70: 2,5 g
Witamina A - Retinol 1.0 m. IU/g: 2,5 g
Olejek rumianku rzymskiego 5% EKOLOGICZNY: 2,5 g

Przygotujcie dodatkowo dwie zlewki o pojemności minimum 250 ml, mieszadło, alkohol izopropylowy, garnek z wodą (do kąpieli wodnej) i - rzecz jasna - opakowanie na kosmetyk :)

Jako, że jest to produkt, który przygotowałam dla dziecka, szczególną uwagę zwróciłam na czystość używanych utensyliów - poza zdezynfekowaniem ich alkoholem, wszystkie dodatkowo wyparzałam we wrzątku przez kilka minut.

To tyle z technicznych uwag, zanim przejdziemy do sposobu wykonania, standardowo kilka słów o użytych surowcach :)

Olivem 1000 jest emulgatorem do przygotowywania emulsji typu olej w wodzie (O/W). Emulgator ten produkowany jest z pochodnych oliwy z oliwek,  powstaje w wyniku zestryfikowania grup kwasów tłuszczowych sorbitolem i alkoholem cetylostearylowym. Olivem1000 produkowany jest całkowicie z naturalnych i biodegradowalnych surowców, nie zawiera oksyetylenowancyh składników, jest akceptowany przez ekologiczne jednostki certyfikujące.

Olivem 1000 jest szczególnym emulgatorem, gdyż oprócz tworzenia emulsji wykazuje bardzo dobre działanie nawilżające i emoliencyjne (wygładzające, natłuszczające). Decyduje o tym jego specyficzna forma. W momencie tworzenia się emulsji Olivem 1000 tworzy ciekłe kryształy o strukturze podobnej do ciekłokrystalicznego cementu międzykomórkowego występującego naturalnie w skórze i to dzięki temu bliskiemu powinowactwu doskonale poprawia jej elastyczność i nawilżenie.

Olivem 1000 jest niejonowym emulgatorem o szerokim zakresie pH (3-12), sprawia to, że tworzy stabline emulsje z wieloma surowcami. Emulgator ten jest kompatybilny m.in. z wieloowocowymi kwasami AHA (Multifruit Kompleks), eco konserwantem proszkiem (ale dodanym po schłodzeniu w tzw. III fazie), witaminą C MAP czy hydrolatami o niskim pH. Olivem1000 sam w sobie jest świetną substancją aktywną a dodatkowo może zemulgować nawet do 40% fazy tłuszczowej, jest więc odpowiedni do tworzenia mocnych, odżywczych kremów na noc.

Masło kakaowe otrzymywane jest z orzechów drzewa kakaowego rosnącego w Ameryce Środkowej, Południowej oraz Afryce. Jest twarde, lecz po zetknięciu ze skórą topi się. Masło w naszej ofercie jest jakości spożywczej (do użytku zewnętrznego) od producenta z Afryki Wschodniej.  Jest nierafinowane, świeże, posiada naturalny, charakterystyczny bardzo przyjemny zapach czekolady.

Właściwości:

  • charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą oznacza to, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane,
  • zawiera naturalne antyutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników, niszczących skórę,
  • zawiera witaminy, potas, magnez, wapno i żelazo,
  • nawilża i regeneruje skórę dzięki zawartości kwasu oleinowego,
  • nadaje skórze połysk i gładkość.

Olej Monoi de Tahiti jest to macerat kwiatów monoi (gardenia taitensis) w oleju kokosowym. Ze względu na pojawianie się na rynku podróbek w celu ochrony i zapewnienia najwyższej jakości wprowadzono certyfikat pochodzenia Monoi de Tahiti potwierdzający sposób produkcji oraz pochodzenie oleju.

Certyfikat określa m.in. sposób otrzymywania oleju (maceratu). Kwiaty monoi są zbierane ręcznie w specyficznym momencie wzrostu, gdy nie są jeszcze w pełni otwarte. Sprecyzowany jest okres macerowania w oleju kokosowym, nie mniej niż 15 dni. Określona jest również minimalna liczba kwiatów przypadających na jeden litr oleju kokosowego. Wszystko to zapewnia, że olej Monoi de Tahiti jest niepowtarzalny.

Olej monoi zawiera salicylan metylu który jest związkiem m.in. zmiękczającym naskórek. Jest to naturalnie występująca w kwiatach monoi substancja zapewniająca dobre nawilżenie skóry oraz ochronę przed działaniem wiatru i słońca. Olej monoi przynosi ulgę w pielęgnacji skóry poparzonej przez słońce.

Masło shea, zwane również Karite, jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, które rośnie na terenie Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Na uwagę zasługuje biologia drzew Shea. Osiągają one dojrzałość dopiero po około 30 – 40  latach. Dlatego też niewiele jest plantacji tej rośliny. Większość surowca pochodzi z tzw. dzikich upraw.

Masło shea w naszej ofercie jest nierafinowane. Pozyskuje się je wyłącznie ręcznymi metodami. Nie zawiera ono żadnych konserwantów, barwników, ani dodatków zapachowych, posiada naturalny łagodny aromat.

Olej śliwkowy (z pestek śliwki) jest zimnotłoczony, otrzymywany z pestki śliwki. Jest tradycyjnie stosowany we Włoszech i Francji do smarowania skóry. Posiada charakterystyczny łagodny aromat gorzkich migdałów i marcepanu.

Olej ze śliwki jest bogaty w kwas oleinowy, kwas linolowy, witaminę E, witaminy B i beta-karoten.  Jego wspaniałe właściwości nawilżające i doskonała stabilność w połączeniu z  bogatym aromatem, tworzy ideał, posiadający szeroką gamę
zastosowań.

Używany w formulacjach: balsamów do ust, w środkach nawilżających i zmiękczających skórę, a także szczególnie polecany do pielęgnacji włosów (nadaje włosów połysk). Może być stosowany bezpośrednio na skórę – w stężeniu 100%.

Hydrolat z werbeny charakteryzuje się świeżym, cytrynowo-ziołowym zapachem, przeznaczony jest dla cery normalnej, mieszanej i tłustej. Posiada pH bliskie naturalnemu odczynowi skóry dzięki czemu świetnie tonizuje skórę.

Właściwości

Hydrolat zmniejsza ujścia mieszków (pory) szczególnie skutecznie działa w połączeniu z hydrolatem z czystka ladanowego, kadzidłowca i bławatka. Hydrolat z verbeny może być stosowany przy skórze atopowej. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym pomaga wrócić skórze do równowagi. Ze względu na swój zapach i wspomniane wcześniej tonizujące właściwości chętnie używany jest w produktach dla mężczyzn (płyny tonizujące, płyny po goleniu).

D-Pantenol w pielęgnacji posiada liczne zastosowania. Przede wszystkim poprawia nawilżenie skóry, dzięki czemu staje się miękka i bardziej elastyczna. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, pomaga leczyć drobne rany (skaleczenia, otarcia, pęcherze) i stymuluje procesy regeneracyjne.  Żel z 5% D-pantenolem jest silnym preparatem o działaniu przeciwzapalnym, łagodzącym.

W pielęgnacji włosów D-pantenol jest równie efektywny. Gwarantuje długotrwałe nawilżenie, redukuje rozdwojone końcówki i nadaje wyjątkową gładkość i blask. Włosy po aplikacji odżywki z D-pantenolem są puszyste i łatwo się układają. Po nałożeniu D-pantenol powoli uwalnia się z filmu otaczającego włos i penetruje go aż do łodygi, gdzie zmienia się w formę aktywną – kwas pantotenowy. Ten zaś zwiększa magazynowanie wody, dzięki czemu włosy łatwiej się rozczesują. Ponadto D-pantenol chroni je przed mechanicznymi uszkodzeniami i zwiększa odporność na czynniki zewnętrzne.

D-pantenol stosuje się również w produktach pielęgnujących paznokcie. Preparat poprawia nawodnienie płytki paznokciowej (wzrasta zawartość wody w keratynie), jej elastyczność i twardość.

Eco konserwant - w formie proszku, otrzymywany w procesie fermentacji z kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie (GMO-free), nie zawiera glutenowego białka (gluten-free). Eco Konserwant proszek jest akceptowany przez: NaTrue, ECOCERT i Soil Associacion. W Stanach Zjednoczonych klasyfikowany jest jako substancja bezpieczna - GRAS (Generally Regarded As Safe).

W skład Eco konserwantu proszku wchodzą: Gluconolactone (D-Glucono-1,5-Lactone) i Sodium Benzoate. Konserwant działa skutecznie przeciw bakteriom grama+, grama-, grzybom i pleśniom.

  • Nie jest podrażniający.
  • Nie posiada zapachu przebijającego się w produkcie.
  • Jest skuteczny w wielu kategoriach produktów: kremach, lotionach, szamponach, żelach, tonikach, również produktach przeciwsłonecznych.
  • Najlepiej działa w zakresie pH 3 - 6.
  • Może być dodawany do fazy wodnej w wyższej temperaturze.
  • Rozpuszcza się w wodzie, glicerynie.

Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i występuje naturalnie w kilku różnych formach, Miks naturalnych tokoferoli T70 zawiera 70% stężenie tokoferoli: D-alpha-tocopherol, beta-tocopherol, gamma-tocopherol, delta-tocopherol. Tokoferole chronią membrany komórkowe przed peroksydacją i atakami wolnych rodników, dzięki czemu zyskała miano "eliksiru młodości".

Tokoferole wbudowują się w lipidowe warstwy ochronne naskórka, zapobiegając jego wysuszeniu. Działają antyoksydacyjnie, ochronnie, szczególnie przeciw promieniom UV, a także sprzyjają formowaniu się kolagenu.

Witamina E jest doskonałym wręcz niezbędnym dodatkiem do preparatów antiage. Pomaga wygładzić zmarszczki.

Tokoferol jest szczególnie cenny w połączeniu z witaminą C, z którą  wykazuje biologiczny synergizm - bez jej pomocy w zetknięciu z wolnymi rodnikami witamina E ulega rozkładowi do formy nieaktywnej, a dzięki obecności kwasu askorbinowego następuje regeneracja zasobów tokoferolu.

Palmitynian retinylu jest najsłabszą, ale i najłagodniejszą formą witaminy A w postaci estrowej. Jego stosowanie jest możliwe nawet w przypadku cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują mocniejszych preparatów z retinolem czy kwasem retinowym. Pod wpływem enzymów część palmitynianu może przejść w skórze w retinol, a później zostać konwertowana do kwasu retinowego - stąd często o palmitynianie retinylu mówi się pro-retinol.

Właściwości kosmetyczne:

Palmitynian działa głównie na zewnętrzne warstwy naskórka. Reguluje proces keratynizacji, zmniejsza jego suchość i szorstkość. Znajduje z powodzeniem zastosowanie w produktach niwelujących objawy tzw. gęsiej skórki, a także w pielęgnacji stóp, kolan czy łokci.

Po kilku miesiącach stosowania wyższych stężeń palmitynianu (10.000 IU/g) zwiększa się elastyczność skóry i wygładzają drobne zmarszczki. Wart odnotowania jest też fakt, iż skóra wysycona palmitynianem jest bardziej odporna na działanie promieni słonecznych.

Właściwy poziom witaminy A jest niezbędny do utrzymania zdrowych i mocnych włosów. W przypadku niedoborów stają się one łamliwe, suche i bez połysku, a ich wygląd można poprawić stosując palmitynian w maskach do włosów.

Wskazania:

  • skóra sucha; łuszczący, rogowaciejący naskórek
  • kruche, osłabione paznokcie
  • suche i łamliwe włosy
  • zmarszczki, słaba elastyczność skóry

Olejek rumianku rzymskiego otrzymywany jest w wyniku destylacji kwiatów Chamaemelum nobile uprawianych ekologicznie w Angli.

Olejek działa uspokajająco, koi podrażnioną, rozgrzaną skórę. Jest substancją przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Jest często stosowany w szamponach i odżywkach do pielęgnacji delikatnych, jasnych włosów, a także jako środek łagodzący i odkażający w preparatach po goleniu i depilacji, zmniejszający rumień i trądzik różowaty, wspomagający gojenie skóry.

Tradycyjne formy użycia to dodatek do kąpieli i olejków do masażu. Olejek z rumianku rzymskiego jest jednym z najlepiej tolerowanych przez skórę olejków eterycznych - nie wywołuje alergii.

Aby oferować olejek rumianku rzymskiego w bardziej przystępnej cenie, proponujemy go w 5% stężeniu w naturalnym oleju jojoba.

Zastosowanie:

  • w preparatach do pielęgnacji włosów, szczególnie blond
  • w aromaterapii jako środek uspokajający, wyciszający, o działaniu antydepresyjnym
  • w produktach do pielęgnacji skóry wrażliwej, podrażnionej, naczynkowej


Do zlewki numer 1 dodajemy:

Masło kakaowe:

Olej Monoi de Tahiti:


Olivem 1000:


Masło Karite:


Olej z pestek śliwki:


Do zlewki numer 2 dodajemy:

Hydrolat z werbeny:


D-Panthenol 75% i Eco - konserwant w proszku: 


Po rozpuszczeniu produktów przelewamy fazę tłuszczową do fazy wodnej i mieszamy:


Po przestygnięciu, dodajemy substancje z fazy dodatków (Witamina E, Witamina A, Olejek z Rumianu rzymskiego w jojobie).

Zanim pojawią się komentarze: zdaję sobie sprawę, że podgrzewam tłuszcze zimnotłoczone (olej monoi, olej śliwkowy), niemniej jednak nie stracą one całkowicie swoich właściwości, a fakt jest taki, że łatwiej jest wówczas połączyć fazy. Jeśli jesteście przewrażliwieni na tym punkcie, myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie tych olejów w fazie dodatków.


Primo: balsam cudownie pachnie. Nie dodawałam do niego substancji zapachowych w obawie, że może jeszcze bardziej uczulić Tymcia. Aromat, lekko słodkawy, delikatny, kosmetyk zawdzięcza dodatkowi Oleju Monoi de Tahiti. Wyjątkowo apetyczny :)
Secudo: konsystencja jest zbita i bardzo maślana - powód jest prosty, zawartość fazy olejowej to aż 30%! Na szczęście produkt wchłania się ekspresowo, nie maże, nie warzy na skórze.
Tertio: balsam okazał się mieć zbawienne działanie na skórę Tymona. Jest ona nawilżona przez wiele godzin. Ciało posmarowane po wieczornej kąpieli jest gładkie, miękkie i nie ma na nim nawet śladu przesuszenia jeszcze następnego dnia. Dodatkowo krem zapobiega kolejnym niespodziankom.
Quatro: wydajność! Właściwie nie widać ubytku :) Oczywiście należy też wziąć pod uwagę, że używamy produktu na niewielkiej "powierzchni" jaką jest ciałko dwuletniego berbecia, niemniej jednak zużycie jest znikome i prawdopodobnie wystarczy jeszcze na jakieś dwa miesiące systematycznego stosowania.

Reasumując: świetny kosmetyk, który na pewno będę jeszcze wielokrotnie "kręcić", nie tylko dla mojego dziecka :)





You may also like

3 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie!
    Podziwiam Cię za te kosmetyki! Ja nie mam do nich zupełnie cierpliwości :) Robiłam raz krem z ZSK i... no to po prostu nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń