DIY - Serum z wąkrotą azjatycką 10%

/
4 Comments
Dzień dobry :)

Dziś krótko, łatwo i przyjemnie, bo będziemy robić kosmetyk, który możecie znaleźć w recepturach proponowanych przez ECOSPA.pl.

Mowa o serum z wąkrotą azjatycką 10%.

Jest to produkt przeznaczony do intensywnej terapii cery naczyniowej, dojrzałej z problemami. Serum można używać codziennie ale okresowo, z przerwami.





składniki%ilość na ~ 10 ml
Hydrolat czystka ladanowego909g
Ekologiczny ekstrakt z wąkroty azjatyckiej101g (20 kropli)
Eco konserwant płynny10,1g(2krople)
składniki%ilość na ~ 30 ml
Hydrolat czystka ladanowego9027g
Ekologiczny ekstrakt z wąkroty azjatyckiej103g (20 kropli)
Eco konserwant płynny10,3g(6kropli)

I, standardowo, kilka słów o użytych surowcach:

Ekologiczny hydrolat z czystka ladanowego otrzymywany jest z liści labdanum, Cistus ladaniferus Cistaceae. poprzez destylację parą wodną. Polecany do pielęgnacji cery dojrzałej, trądzikowej, a także tłustej i z niedoskonałościami.

Właściwości:

Wykazuje bardzo intensywne działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające i napinające. Jest pomocny w usuwaniu świeżych blizn.

Zastosowanie:

Znajduje on zastosowanie głównie w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Używany samodzielnie jako tonik wyraźnie spłyca powstałe zmarszczki, ujędrnia skórę i minimalizuje pory. Jest on wykorzystywany również jako składnik wód i lotionów po goleniu, a ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i ściągające, także w recepturach kosmetyków do cery tłustej, trądzikowej.

Eco Konserwant oparty jest na surowcach posiadających akceptację ECOCERT i COSMOS europejskich organizacji certyfikujących produkty ekologiczne. Składa się z 4 substancji: Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid. Nie zawiera parabenów, formaldehydów, izotiazolonów. Działa skutecznie przeciw bakteriom grama+, grama-, grzybom i pleśniom. Konserwant jest w postaci bezbarwnego płynu, prawie bezwonny.

Konserwant posiada bardzo słaby zapach, dzięki czemu może być wykorzystywany w recepturach "fragrance-free".
Jest skuteczny w wielu kategoriach produktów: kremach, lotionach, szamponach, żelach, również produktach przeciwsłonecznych.
Działa w szerokim zakresie Ph 3-8.

Ekstrakt wodno-glicerynowy z wąkroty azjatyckiej (centelli azjatyckiej) rośliny pochodzącej z terenów południowo-wchodniej Azji. Występuje również we wschodnich obszarach obu Ameryk. Ekstrakt jest pozyskiwany z zielonych liści rośliny, z ekologicznej uprawy.

Wąkrota azjatycka ceniona jest przede wszystkim za znajdujące się w niej saponiny triterpenowe oraz triterpenowe geniny. Ponadto zawiera flawonoidy, fitosterole (β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol) oraz taniny.

Badania kliniczne na 80 probantach polegające na miejscowej aplikacji 3 razy dziennie potwierdziły poprawę wytrzymałości naczyń krwionośnych. W innych badaniach stwierdzono również poprawę mikrokrążenia oraz pozytywny wpływ na poziom mukopolisacharydów, które m.in. utrzymują integralność naczyniową (brak integralności prowadzi do żylaków).

Działanie kosmetyczne wąkroty azjatyckiej wykazano również w emulsjach do skóry zniszczonej i spierzchniętej. Kilkuprocentowy udział ekstraktu działał wygładzająco, oczyszczająco, łagodząco.

Właściwości kosmetyczne: 

pobudza produkcję kolagenu
wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia mikrokrążenie zapobiegając w ten sposób powstawaniu "pajączków"
łagodzi stany zapalne
działa przeciwutleniająco
Zastosowanie:

Wąkrota azjatycka polecana jest przede wszystkim do produktów antycellulitowych, ujędrniających, regenerujących. Będzie idealnym dodatkiem do kremów przeznaczonych dla cery naczyniowej. Ekstrakt glicerynowy możesz dodać do bazy kremowej lub balsamowej, do emulsji robionej od podstaw, do serum na bazie hydrolatu lub wody jak również to schładzających po opalaniu toników. Ekstrakt stabilny w pH 4.0 - 6.5.


Po pierwsze - pamiętamy o zachowaniu zasad BHP, wszystkie przyrządy i naczynia muszą być czyste i zdezynfekowane. Eco Spa sugeruje mieszanie składników w zlewce, jednak ja wykonałam to już bezpośrednio w docelowej buteleczce. Jest to naprawdę ekspresowy sposób i oszczędność wody do zmywania utensyliów ;) Wystarczy wlać wszystkie składniki i potrząsnąć butelką, ot, filozofia ;)

Zatem wlewamy kolejno (zrobiłam 30 ml produktu):

27 g Hydrolatu z czystka ladanowego


20 kropli ekstraktu z Centella Asiatica


6 kropli eco-konserwantu 



Prawda, że wyjątkowo skomplikowane? :)


Jeśli chodzi o działanie, zauważyłam, że serum świetnie radzi sobie z drobnymi rankami, np. po krostkach. Już następnego dnia po posmarowaniu, znamię staje się mniej widoczne, a - w następstwie systematycznego, ale krótkotrwałego używania - znika. Skóra jest też bardziej napięta, czasem odnoszę wrażenie ściągnięcia, wtedy w ruch idzie krem nawilżający. Dodatkowo serum działa matująco, świetnie sprawdza się jako baza pod makijaż. Z uwagi na fakt, że Kuna Domowa ukręciła mi niedawno m.in. podkład mineralny, za około dwa tygodnie napiszę pełną recenzję serum z uwzględnieniem działania jako baza pod sypki podkład. 

P.S. Niestety wciąż jestem chora, doszła gorączka i męczący kaszel, przepraszam więc z góry za sporadyczne pojawianie się na blogu. Mogłabym zagrać w The Walking Dead bez charakteryzacji ;) W sobotę kolejne Igraszki, mam więc nadzieję, że uda się do tego czasu chociaż trochę podleczyć... Trzymajcie kciuki.



You may also like

4 komentarze:

  1. Ciekawy produkt. Kuruj się ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek i seta i powtarzać aż do skutku! :)
    Serum mi na razie nie trzeba, ale może by tak zrobić tonik na bazie czystka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Patka, ja chyba się do Ciebie wybiorę po konsultacje i kosmetyki, bo dermatolog już nie daje rady :( Zdrówka, ja też chora :(

    OdpowiedzUsuń