Z innej beczki, czyli przepyszna Lasagne!

/
13 Comments


Dziś trochę z innej beczki, bo o gotowaniu, mojej kolejnej pasji :)

Jestem typową kobietą w ciąży i mam zachcianki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluchy z sosami etc. Moim popisowym daniem jest Lasagne, którą przygotowuję od samego zera, czyli makaron również :)

Nie wiem, co na temat mojej Lasagne powiedziałby rodowity Włoch, jednak moi przyjaciele i rodzina przepadają za tym daniem i zajadają się niemalże do rozpuku ;) Przygotowanie jest dosyć czasochłonne, ale naprawdę warto!




Będą nam potrzebne następujące składniki (na formę ~ 50 x 30 cm):

Na makaron:

0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
około 1 szklanka letniej wody
szczypta soli

Na sos mięsny:

0,75 dag mięsa mielonego, najlepiej wołowego
2-3 średnie cebule czerwone
4 ząbki czosnku
3 puszki pokrojonych pomidorów pelati
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, lubczyk
opcjonalnie:
papryka czerwona
pieczarki

Na sos beszamelowy:

Około 0,5 kostki masła
około 4-5  łyżek mąki
około 1,5-2 szklanek mleka
gałka muszkatołowa

Do posypania:

około 0,5 kg miękkiego sera żółtego

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy ciasto na makaron: do sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i sól. Zagniatamy stopniowo dolewając wodę. Ciasto musi być gładkie i sprężyste, nie może przyklejać się do dłoni. Następnie dzielimy je na cztery równe części i przykrywamy ściereczką.
2. Przygotowujemy sos mięsny: na patelnię wlewamy około 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojoną cebulę, chwilę podsmażamy do miękkości, następnie dodajemy poszatkowany czosnek. Smażymy chwilę. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodanie papryki, pieczarek, teraz jest czas by je dodać. Dusimy wszystko na niewielkim ogniu około 5-7 minut. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy aż mięso się zrumieni. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko ma się dusić około 15-20 minut.
3. Wysmarowujemy formę tłuszczem, najlepiej odrobiną oliwy z oliwek. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy pierwszą część ciasta. Przekładamy do formy, zalewamy częścią sosu mięsnego. Czynność powtarzamy trzykrotnie, z tym, że ostatnią, wierzchnią warstwą ma być płat ciasta.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy: garnuszek stawiamy na małym ogniu i wrzucamy masło, czekamy aż się rozpuści. Stopniowo dosypujemy mąkę cały czas mieszając rózgą. Gdy powstanie jednolita zasmażka, dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Należy uważać, by nie przypalić masy ani nie dolać zbyt dużo mleka. Gdy masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany, przyprawiamy gałką muszkatołową i przekładamy na naszą Lasagne. Wygładzamy wierzch.
5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 ° C) i pieczemy do zrumienienia wierzchu. Następnie wyjmujemy Lasagne, posypujemy obficie serem żółtym i ponownie wkładamy do zapieczenia. W sumie danie powinno być w piekarniku około 20-30 minut (makaron musi się upiec).

GOTOWE!




Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
A może macie swój ukochany przepis na danie z kluchami? Podzielcie się! Chętnie wypróbuję :)





You may also like

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!! Zapach czuję na odległość :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. lasagne bez beszamelu jak żołnierz bez karabinu! widzę, że nie tylko ja wyznaję tę zasadę :) dodatkowy plusik!

    OdpowiedzUsuń
  3. szacun, że robisz sama makaron, musi być to pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wygląda ;) mmmmm...

    zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to danie;))







    zapraszam do mnie;*
    +obserwuję ,może i Ty też masz ochotę obserwować mojego bloga;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie! podziwiam, że sama robisz makaron. ja ostatnio zajadam głównie sałatki... nie mam ochoty na ciężkie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie. Ja również bardzo lubię lasagne, ale chyba mi się juz nieco przejadła ;)
    Zbyt często ją robiłam niestety..

    OdpowiedzUsuń